woensdag 23 januari 2013

Een onderneming uit de oude doos "Jeep Safari" 2013, 20 jaar Jeepsafari!

Op zaterdagochtend sta ik met nog 41 andere mensen in El Arenal bij het kantoor van Suzuki Safari Beach Event, Team Holland. Zowel in het kantoortje als op straat staan de deelnemers aan de Jeep safaritocht. Zo nu en dan komen er jeeps aangereden, die zojuist enkele deelnemers uit het hotel hebben afgehaald. 80% van de boekingen lopen via de reisorganisaties.

De eigenaar Menno zit bijna 10 jaar op Mallorca. Als we door de straten van El Arenal rijden, op weg naar het safariterrein in Puerto de Andratx, vertelt hij over het Arenal van 10 jaar geleden. “Toen kon je gewoon je deur open laten staan, tegenwoordig moet je een alarminstallatie hebben.”
Menno begon zijn eerste jaar op Mallorca als chefreisleider van ARKE. Daarvóór werkte hij al zeven jaar voor die reisorganisatie. Zijn werk bestond vooral uit het opzetten van excursies in nieuwe bestemmingen. Als Martinair een nieuwe bestemming had, dan duurde het niet lang of Menno was ter plekke om iets op poten te zetten. Hij begon in het toenmalige Joegoslavië en kwam daarna in Tunesië terecht.
We rijden inmiddels op de autobaan. Menno legt uit hoe groot het effect van de inval in Koeweit op het toerisme was. De vakantiegangers  wilden weg uit Tunesië. Dat was voor de toerismesector aldaar natuurlijk catastrofaal.
Na Tunesië volgden ook nog reizen naar de Dominicaanse Republiek en Thailand. Hier moest ook iets gedaan worden voor de Europese toeristen. Menno legt uit dat een Amerikaanse toerist bijvoorbeeld hele andere voorstellingen van een vakantie heeft dan iemand uit Europa. “De Amerikaanse toerist wil een “all-in” hotel, hij ’s ochtends kunnen golfen, ’s middags kunnen shoppen en ’s avonds in het casino gaan. Dan is hij tevreden met zijn vakantie. Volgens Menno zijn de Europeanen op dat gebied veel actiever.
jeep safari mallorcaThailand, Tunesië, de Dominicaanse Republiek, dat zijn toch wel wat andere gebieden dan het eiland Mallorca. Menno werd 7 jaar geleden door ARKE gevraagd om als chefreisleider op Mallorca te werken. Voor de reisorganisatie is Mallorca een belangrijk gebied en Menno ging overstag.
Na drie dagen toeren over het eiland zag hij dat Mallorca best een mooi eiland was. De Jeep Safari zoals die nu bestaat, was er in die tijd nog niet. Er reden wel Jeeps over asfaltwegen, maar dat was anders dan nu. “Na het eerste jaar trok ik de stoute schoenen aan. Ik wilde de Jeep Safari professionaliseren. Ik vond iemand die een keer de Camel Trophy had gereden en hij werkte mee aan het project.” Volgens Menno moeten bij het Safari rijden in ieder geval drie ingrediënten aanwezig zijn: actie, avontuur en lui zijn.
Nabij het nieuwe verkeerspunt bij Santa Ponsa sluiten Menno en ik aan bij de colonne Jeeps, die op weg is naar het safarigebied. We rijden langs de haven van Puerto Andratx en via een klein weggetje komen we op een brede zandweg met kuilen en stenen. Op sommige plekken liggen putdeksels en delen van een waterleiding. Menno vertelt dat men op dit gebied, dat grenst aan het safarigebied,  wilde bouwen, maar dat uiteindelijk bleek dat er geen vergunning aanwezig was. De resten van de bouw zijn nog duidelijk zichtbaar. Na enkele minuten wordt er gestopt. Etienne gebruikt een megafoon om de deelnemers uit te leggen waar we zijn en wat de bedoeling is. Er wordt alleen in de eerste versnelling gereden en er zullen wat oefeningen volgen in het “vier-wiel aandrijving” rijden.
De oefening bestaat uit het nemen van een scherpe bocht die precies in een soort kuil ligt. Ook ik word uitgenodigd om de oefening te doen. Enigszins nerveus start ik de jeep en rij onder het toeziend oog van alle deelnemers naar het oefentraject. De instructeurs staan ernaast en geven aanwijzingen. In de bocht koppeling los en bijremmen. Het lukt! Maar het is duidelijk geworden dat terreinrijden in een vier wiel aangedreven Suzuki Jeep een vaardigheid is, die je bij het halen van je rijbewijs niet leert. Bij het nemen van een bocht moet je bijvoorbeeld eerder insturen dan bij een normale auto. Bij het naar beneden rijden in de eerste versnelling remt de jeep automatisch veel sterker dan bij een normale auto. Het zijn een paar van de vele dingetjes die je maar moet weten.
jeep sfari mallorcaNa de oefening rijden we in kolonne de berg hoog. Het natuurgebied waar we doorheen rijden wordt gepacht door Safari Beach Event eigenaar Menno. Dat betekent dat er geen andere mensen of auto’s zijn. Het gebied zelf overtreft, zonder te overdrijven, al mijn verwachtingen. Hier rij je over een hobbelige weg door een stuk ongerepte natuur met vele mooie uitzichten. Menno legt uit dat je in het najaar, bij helder weer, ook Ibiza kan zien. Met name door de verdamping van het zeewater kunnen we het andere eiland niet goed zien.  De steile bergen en de wilde natuur zijn indrukwekkend.
Nu, midden op de dag, zijn er geen vogels en beschermen ook de berggeiten, de zogenaamde Cabra’s, zich tegen de zon. Menno weet veel over het gebied te vertellen. Vandaag is het niet nodig om de groep alles uit te leggen, want voor deze groep jongeren is vooral de beleving van het rijden al meer dan genoeg. In het naseizoen zijn de deelnemers i.h.a. wat ouder en de oudere deelnemers blijken ook meer interesse te hebben in wat achtergrondinformatie over bijvoorbeeld de flora en fauna.
In het natuurgebied gelden ook regels, die aan de deelnemers worden verteld. Geen afval, geen sigarettenpeuken, etc. De safaritochten worden ook in de gaten gehouden door de Media Ambiente en de gemeente Andratx. Media Ambiente is een soort Natuurbeheer. Menno vertelt dat ze nog niet zo lang geleden de hele dag gefilmd werden door mensen van Media Ambiente. De hele tocht werd op foto en  video vastgelegd. Menno was de volgende dag prettig verrast door de complimenten van Media Ambiente. Ze waren  zeer tevreden  over de organisatie van het hele gebeuren.
Boven op de berg is het tijd om iets te eten. Er liggen stukken stokbrood, boter, plakken kaas en worst. Zoals het bij een safari hoort maakt iedereen zelf zijn eigen broodje klaar. Terwijl Etienne video-opnamen maakt, dat doet hij gedurende de hele tocht, genieten de deelnemers van het eten en het uitzicht op de Middellandse Zee.
jeep safari mallorcaMet een voldaan gevoel gaat de tocht verder. Het volgende doel is het strandje beneden aan de berg. Onderweg blijft iedereen geconcentreerd, want de weg is smal met de nodige keien en kuilen. Gevaarlijk is het niet, want de instructeurs zijn opgeleid om alles in de gaten te houden.
Als bij een jeep de motor afslaat, dan is er in no-time iemand aanwezig om te kijken wat het probleem is. Ook bij moeilijke bochten staat er iemand om de jeeps er zonder al te veel problemen doorheen te loodsen. Menno wijst naar beneden op een bocht van 90%. “Daar wordt de Truck Team Holland toegepast”, vertelt hij lachend.
Ik wacht af op wat komen gaat. De Jeeps staan stil en Etienne legt uit wat de bedoeling is. Om de bocht goed te nemen moeten de jeeps eerst een stukje omhoog rijden, dan draaiend terug rollen en vervolgens rechtdoor rijden. Er wordt geapplaudisseerd als een jeep de truck heeft uitgevoerd. De groep bestaat dan wel uit verschillende mensen, maar er is al een behoorlijk groepsgevoel ontstaan, een teamgeest.
Aan het strand is het tijd om te relaxen. Zwemmen, snorkelen, zonnebaden, alles is mogelijk. Het water is kristalhelder en in deze kleine baai is het heerlijk vertoeven. Etienne vertelt dat mensen die een video van de dag willen hebben, zich nu kunnen inschrijven. De video wordt bij de receptie van het hotel van de gast afgeleverd. Na het baden gaat de weg weer terug door de bergen, op weg naar El Arenal. Menno legt nog uit dat de instructeurs geen lichte baan hebben. Iedere dag moeten ze geconcentreerd zijn, want ze dragen wel de verantwoordelijkheid voor een grote groep mensen. De veiligheid staat bij een Jeep Safari voorop. Daarom gaat er bijvoorbeeld ook altijd een brandblusapparaat mee in de Jeeps.
jeep safari mallorcaUit eigen ervaring kan ik iedereen deze Jeep safari aanbevelen. Het overtrof al mijn verwachtingen. Ik dacht dat het niet meer was dan met een paar jeeps op een veldje rijden. Wel, ik had me vergist. Na zo’n dag is één ding zeker: Mallorca is mooier dan je denkt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten